Vegetarian burger from scratch

3 November 2017

Even though we are not vegetarians, we like makingtasty vegetarian food and encourage ourselves to reduce our meat consumsion. In fact we’ve been having more and more pleasure marrying vegetables, seasoning them, spicing them up … and we find it generally lighter to eat.

We want to clarify that one does not have to be vegetarian / vegan to appreciate this recipe. As a matter of fact is not because you do not eat meat that you can not eat a fat and comforting dish. The fridge of vegetarians or vegans is not sad and it is a lifestyle choice that can adapt to any style of food. And with this recipe today we’ll once again prove that vegetarian food is not all sprouts and quinoa.

There are countless recipes of vegetarian burgers on the internet, and in this article we will give you our version with tips for making your own buns, veggie steak and sweet potatoe fries !

The other day my neighbor gave mea nice little broccoli who was a little unloved. I admit, I almost never eat broccoli so I was a little helpless in front of this small tree.Then I thought it was an opportunity to discover new flavors. After transforming some parts into a broccoli and spinach soupe, I decided to turn the rest of the vegetable into a veggie steak.

It’s a quick and easy-to-make recipe that you can pair with the burger, as well as a simple salad or sweet potato puree <3. Once the steakes were finished, I had my base. Now I had to work on the garnishing and the buns. For the garnish I was inspired in part by a vegetarian pulled pork recipe by the talented Mango and Salt. But I simplified it because otherwise the whole recipe would have been really long to achieve. For the rest, I used red cabbages and pickled radishes like the ones we made for our Banh mi last year.

 

Finally, you can accompany your vegetarian burger with sweet potato fries and homemade ketchup. They bring the sweet note that balances the whole. I have not managed to get a texture thick enough to imitate industrial ketchups, but this version has the merit of containing very little sugar.

Ingredients (4 burgers) :

For the buns

  • 550g Flour
  • 200ml Milk
  • 50ml Water
  • 55g Butter
  • 2Tbsp Baking powder
  • 1 handful of flax seeds or nigella
  • 1 Egg + 1 Egg yolk

For the veggie steakes

  • 1 Small broccoli
  • 60g Parmesan
  • 1 Egg
  • 35g Flour
  • 1 Branch of celery

For the garnish

  • 3 carrots
  • 2 Tbsp Honey
  • 3 cm ginger

For the sweet potatoe fries

  • 2 Big sweet potatoes
  • Origan / Salt / Pepper

 

Pain pour burger

 

Mélangez le lait, l’eau et le beurre tout en le faisant tiédir dans une casserole.

 

Mélangez la moitié de la farine et les 2 sachets de levure dans un saladier.

 

 

Ajoutez un œuf et du sel, pétrir pour incorporer l’œuf à la farine.

 

Ajoutez progressivement le liquide tout en mélangeant.

 

 

 

Ajouter progressivement le reste de farine.

 

Diviser votre pâte pour former plusieurs boules de pain.

 

Badigeonné de jaune d’oeuf et déposer quelques graines de nigèles et lins sur vos pains.

 

 

30min de cuisson à 180°c.

 

 

 

Galette de brocolis

 

Faites cuire le brocolis à la vapeur.

 

Dans un saladier, mélangez le brocolis, détaillé en petit morceaux, avec 60g de parmesan râpée, sel, poivre, 1 oeuf et quelques morceaux de branches de céleri.

 

 

Mélanger une première fois, puis ajouter progressivement la farine. Lorsque votre mixture s’agglomère c’est que vous avez obtenus la bonne texture.

 

Posez un cercle en inox sur une feuille de papier cuisson. Ajoutez votre mélange dans le cercle puis tasser avant de retirer le cercle. Répétez l’opération jusqu’à ce qu’il ne vous reste plus de mélange.

 

Faire sécher les galettes aux four pendant 20min à 130°c. Juste avant de dresser le burger, vous pouvez réchauffer les galettes dans une sauteuse avec un filet d’huile d’olive.

 

Garniture (Carotte caramélisé)

 

A l’aide d’un spiraliseur ou d’un économe, réaliser des spaghettis de carottes.

 

 

Dans une casserolle, faite fondre 30g de beurre.

 

Ajouter les carottes et le gingembre, recouvrez.

 

Quand les carottes commence à devenir tendre, ajoutez 1 Cs de miel et 1 Cc de quatre épices. Cuire à feux doux jusqu’à ce que les carottes soit confites.

 

 

Frites de patates douces

 

Couper les patates douces en batonnet fin.

 

Poser toutes vos frittes dans un plat pour le four garnis de papier cuisson. Ajouter 1 Cs d’huile d’olive de l’origan séchée, du sel de guerande, du poivre et autres épices de votre choix.

 

Mélanger l’ensemble pour que la préparation soit répartis sur toute les frittes. Placez vos frittes dans le plat de sorte à ce qu’il y est le moins de superposition possible.

 

 

Enfournez pendant 40min à 180°c (retourner à mi-cuisson).

 

 

Nous espérons que vous allez vous régaler avec ce burger végétarien 100% fait maison.
La prochaine fois on essaiera avec d’autres sortes de galettes car le burger végétarien peut se décliner à l’infinis.

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